Αρχείο Γιάννη Σακελλαράκη (1936-2010) και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη

 

Βιογραφικό σημείωμα
Γιάννης Σακελλαράκης

Ο Γιάννης Σακελλαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και πέθανε την 28η Οκτωβρίου του 2010. Σπούδασε Αρχαιολογία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με σπουδαίους καθηγητές, τους Μαρινάτο, Ορλάνδο, Ζακυθηνό, Κοντολέοντα, Τωμαδάκη κα. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε αρχικά με υποτροφία του DAD στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τους διάσημους καθηγητές, τον Roland Hampe, τον Vladimir Milojčić, τον Προφύριο Δικαίο. Από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1969.

Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου μετέβη το 1970 στο Λονδίνο όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα με καθηγητή τον John Evans. Αμέσως μετά, με πρόσκληση από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών μετέβη στην Ν. Υόρκη όπου έδωσε, πολύ νέος, διαλέξεις στο Metropolitan Museum, στο Institute of Fine Arts στην Βοστώνη, στο Princeton και μελέτησε στα μουσεία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δεν περιορίστηκε στην σπουδή της Αρχαιολογίας αλλά, όποτε του επέτρεπε ο χρόνος, γύριζε όλη την Ευρώπη για να χαρεί έργα τέχνης στα μεγάλα Μουσεία ή παραστάσεις στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία, ακόμη και στον περίφημο Berliner Ensemble του Brecht στο Ανατολικό Βερολίνο, όταν ακόμη δεν είχε πέσει το τείχος, κάποιες παραστάσεις, κοντσέρτα στο Μόναχο, στην Basel ή στην Λωζάνη. Στην Αγγλία χάρηκε την Μάργκο Φονταίην και τον Νουρέγιεφ, την επαναστάτρια Μελίνα και τον Θεοδωράκη στο Λονδίνο ή έργα του Σαίξπηρ στη πατρίδα του, το Stratford on Avon, και φυσικά ήταν η εποχή των Beatles και του «Hair», ένα Λονδίνο που σε απογείωνε. Η Ν. Υόρκη, το θέατρο, η όπερα, τα μουσεία, οι δρόμοι την εποχή των «παιδιών των λουλουδιών» είχε μία ιδιαίτερη μαγεία. Την περίοδο αυτή συνδέθηκε με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες της διανόησης.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα βρέθηκε σε μία περίοδο δυσκολιών. Αντί να επιστρέψει στο Μουσείο Ηρακλείου και την αγαπημένη του Κρήτη, τοποθετήθηκε σε διάφορες περιοχές. Αν και δεν του ήταν ευχάριστο, πάντα προσπάθησε να το δει θετικά κερδίζοντας από κάθε περιοχή την γνώση της Ελλάδας.

Είχε ήδη εργασθεί πριν την είσοδό του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στις ανασκαφές της Μεσσήνης με τον καθηγητή του Αναστάσιο Ορλάνδο, στο Μουσείο του Ναυπλίου και την Τίρυνθα με τον Ν. Βερδελή και κυρίως στην Βραυρώνα με τον Ι. Παπαδημητρίου. Με την είσοδό του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1963 διορίστηκε αρχικά στην Θεσσαλονίκη.

Στην Κρήτη διορίστηκε το τέλος του 1963 και αμέσως έλαβε μέρος στις ανασκαφές της Ζάκρου με τον Ν. Πλάτωνα για τρία χρόνια και βέβαια αρχίσαν οι επιτυχείς ανασκαφές στις Αρχάνες μαζί με πολλές άλλες.

Στην Εφορεία Ηρακλείου παρέμεινε μέχρι το 1968 από όπου «έπρεπε» να φύγει, χωρίς να το θέλει. Η Ολυμπία και οι ανασκαφές της Ήλιδας ήταν ο σταθμός πριν ζητήσει και πάρει Υποτροφία του Εξωτερικού.

Με την επιστροφή του από το εξωτερικό υπηρέτησε διαδοχικά στην Εφορεία Αττικής, στην Εφορεία Ιωαννίνων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην πρώτη αυτή φάση υπηρεσίας του εκεί, την δεκαετία του ’70, οργάνωσε και την πρώτη περιοδική έκθεση της Κύπρου, μετά τα γεγονότα.

Το 1980, διορίζεται στην Κρήτη ως Έφορος Ανατολικής Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου όπου αναπτύσσει πολύπλευρες δραστηριότητες τόσο στο Μουσείο, για το οποίο αγωνίζεται για την ριζική ανανέωση, καθώς και για την στερέωση και προστασία της Κνωσού. Είναι η εποχή των μεγάλων ανασκαφών στο Ιδαίο Άντρο, ενώ στις Αρχάνες συνεχίζονται οι ανασκαφές.

Το 1994 επανέρχεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Έφορος των Προϊστορικών Συλλογών, όπου ανέπτυξε πολλαπλές δραστηριότητες.

Σημαντικό είναι το ανασκαφικό του έργο. Εκτός από τις μικρότερες κρητικές ανασκαφές, στο ενεργητικό του είναι οι μεγάλες ανασκαφές, από τις οποίες σημαντικές θεωρούσε: 1) τις Αρχάνες με την αποκάλυψη στην Τουρκογειτονιά τμήματος του «θερινού ανακτόρου της Κνωσού» το οποίο αναζητούσε ο Έβανς. Το σημαντικότερο νεκροταφείο στο Αιγαίο, στον λόφο Φουρνί Αρχανών έδωσε πλήθος ταφικών μνημείων και κινητών θησαυρών. Στην περιοχή Αρχανών επίσης διάσημος έγινε ο ναός της «Ανθρωποθυσίας» στα Ανεμόσπηλια. 2) Εκατό χρόνια μετά την ανασκαφή του Halbherr διενήργησε μεγάλη ανασκαφή στο Ιδαίο Άντρο που απέδωσε πλήθος θησαυρών που καλύπτουν 3500 χρόνια. 3) Ζώμινθος, το σπουδαίο μινωικό ορεινό κέντρο που ήταν η τελευταία μεγάλη προσδοκία για νέα στοιχεία του Γ.Σ., τα οποία επιβεβαιώνονται με την συνέχιση της ανασκαφής από την Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.

Και από τα εξωκρητικά μινωικά ιερά, το ιερό κορυφής των Κυθήρων του έδωσε την ευτυχία να κάνει το τελευταίο «ταξίδι στα Κύθηρα».

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών δημοσιεύονται επιστημονικά πάντα και οι ανασκαφές έχουν διεθνή απήχηση, όπως φαίνεται από τον Τύπο, π.χ. το National Geographic, Reader’s Digest, New Yorker, New York Times, London Illustrated News, Die Zeit, Le Monde. Επίσης, πάμπολλες είναι οι τηλεοπτικές πολιτιστικές εκπομπές, όπως στο ZDF, ιταλικές, γαλλικές κλπ. σχετικά με το έργο του.

Στις Αρχάνες μαζί με την Έφη δημιούργησαν μουσείο, ενώ στο Σπίτι της Ανασκαφής έχουν πλούσια βιβλιοθήκη για την μελέτη των φοιτητών.

Οι διάφορες δημόσιες θέσεις που κατέλαβε από τις οποίες όμως παραιτήθηκε ως ασυμβίβαστος, ήταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Πρόεδρος Επιτροπής Κνωσού κλπ. Υπήρξε από τους νεότερους Συμβούλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας την οποία αντιπροσώπευσε στις γιορτές για τα 100 χρόνια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Ψύχα το οποίο είναι οικονομικά αρωγός των αρχαιολόγων.

Σημαντικό είναι το διδακτικό έργο του: Το 1976 εκλέγεται υφηγητής στο μάθημα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1982, Επίκουρος καθηγητής από όπου νωρίς αποχώρησε. Σαν επισκέπτης Καθηγητής δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1978), όπου εκλήθη να αντικαταστήσει τον δάσκαλό του Milojcic μετά τον θάνατό του, και το 1976-8 στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Δίδαξε επίσης στο College Year in Athens.

Έδωσε πλήθος διαλέξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ν. Υόρκη, Βοστώνη, Ν. Ορλεάνη, Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόναχο, Μάιντς, Κίελο, Ίνσμπρουκ, Σάλτσμπουργκ, Ρώμη, Νάπολι, Φλωρεντία, Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, Βέρνη, Ζυρίχη, Λωζάνη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Όσλο, Τόκυο, Μόσχα (Ακαδημία Επιστημών), Γέρεβαν Αρμενίας, Αμάν Ιορδανίας κλπ.

Έλαβε μέρος σε πλήθος Συνεδρίων και Συμποσίων.

Η επιστημονική προσφορά του έχει διεθνώς αναγνωρισθεί.

Ήταν μέλος: Της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, του Διεθνούς Κέντρου μελέτης της Αρχαίας θρησκείας, της Society of Antiquaries του Λονδίνου, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής, της Εταιρείας Κρητικών Μελετών, της Ανθρωπιστικής Εταιρείας, Συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών του Mainz, του Ινστιτούτου Προϊστορίας της Φρανκφούρτης κα.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με: το αργυρό μετάλλιο του Γεωργίου Σταύρου από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμήθηκε με χρυσό Μετάλλιο, τιμήθηκε επίσης από τα ΤΕΙ Ηρακλείου. Από την Ακαδημία Αθηνών τιμήθηκε μαζί με την Έφη Σαπουνά για τις ανασκαφές Αρχανών, από τον δήμο Κυθήρων με αργυρό Μετάλλιο, ενώ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Αρχανών και Ανωγείων, από όπου έλαβε και το χρυσό κλειδί της πόλης. Τον Ιανουάριο του 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της ίδιας σχολής. Απόφοιτος επίσης της Βιομηχανικής Σχολής (Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων). Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Λονδίνο και την Χαϊδελβέργη. Ως υπότροφος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου συνέγραψε δύο βιβλία για την χαλκοπλαστική στο Αιγαίο.

Εργάσθηκε στα Μουσεία Ακροπόλεως, Ολυμπίας, Ναυπλίου, Ηρακλείου Κρήτης, Κέρκυρας και σε ανασκαφές στις αντίστοιχες περιοχές. Υπήρξε για πολλά χρόνια Γραμματέας των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής στην Αρχαία Αγορά Αθηνών. Υπηρέτησε στο τμήμα Αρχείων του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ιδιαίτερα σημειώνεται η συμμετοχή της στην ανασκαφή της Ζάκρου, στις κρητικές επίσης ανασκαφές των Αρχανών, του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, τις οποίες συνδιηύθυνε με τον αρχαιολόγο σύζυγό της Γιάννη Σακελλαράκη. Μετά τον θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη διευθύνει την ανασκαφή της Ζωμίνθου.

Για την ανασκαφή Αρχανών βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ ο Δήμος Αρχανών τους ανεκήρυξε επίτιμους δημότες του, όπως και ο Δήμος Ανωγείων. Από το 1984 και για 15 χρόνια ως Έφορος αρχαιοτήτων Ευβοίας διενήργησε πλήθος ανασκαφών σε όλο το νησί, την Σκύρο και τις βοιωτικές ακτές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν επιστημονικά. Για το έργο της στην Εύβοια τιμήθηκε από την UNESCO. Τoν εντοπισμό και την ανασκαφή της ευβοϊκής Κύμης πού μετέφερε την πρώτη Γραφή στην Δύση, θεωρεί από τις σημαντικότερες ανασκαφές της για την ιστορική σημασία της, όπως και τον εντοπισμό και ανασκαφή τμήματος (αποθέτη) του, από πολλά χρόνια, αναζητούμενου ναού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο.

Η δημιουργία μουσείων και η επανέκθεση παλαιών υπήρξε από τις κύριες φροντίδες της (Μουσεία στην Χαλκίδα, Ερέτρια, Σκύρο, Κάρυστο, μικρή συλλογή Ποταμίας Κύμης, Αιδηψό, Αρχάνες και, τελευταία, Ανώγεια. Η ενημέρωση με οδηγούς και εκπαιδευτικά προγράμματα που εγκαινίασε στην Εύβοια συμπλήρωσαν την μουσειακή πολιτική της. Συνεργάσθηκε σε Εκδόσεις, όπως η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, η διεθνής Έκδοση του Μυθολογικού Λεξικού(LIMC), η Enc.Britannica, η Enc. Italiana και συνέγραψε όλα σχεδόν τα προϊστορικά άρθρα στην ελληνική έκδοση της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Συνεργάστηκε επιστημονικά με τον Ρούσσο Κούνδουρο για την προετοιμασία φίλμ με τίτλο ο Μέγας Αλέξανδρος και την γαλλική τηλεόραση (Pate cinema), και ως ενδυματολόγος σε φίλμ με θέμα την Τροία.

Είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Νομισματικής, του Ινστιτούτου Εναλίων Ερευνών, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, του Aρχαιολογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Από το 2010 είναι Πρόεδρος του ιδρύματος Ψύχα πού χρηματοδοτεί ελληνικές ανασκαφές. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και έχει ταξιδέψει με τον σύζυγό της σε πολλές χώρες για διαλέξεις καλεσμένοι από την Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών στην Μόσχα, την αντίστοιχη της Αρμενίας, το Metropolitan Museum της Ν. Υόρκης, καθώς και από πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Επίσης, απεσταλμένοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης ταξίδεψαν στην Ιαπωνία και σε χώρες της Εγγύς Ανατολής κα.

Το συγγραφικό της έργο ξεπερνάει τους 180 τίτλους βιβλίων και επιστημονικών άρθρων σχετικών με την Μινωική Κρήτη, τον Μυκηναϊκό και Κυκλαδικό πολιτισμό, τα Κύθηρα, θέματα της Εύβοιας από την Παλαιολιθική περίοδο, την Πρωτοελλαδική (Μάνικα Χαλκίδας κα.), την μυκηναϊκή Αυλίδα, το Λευκαντί), την Γεωμετρική και Αρχαϊκή Βόρεια Εύβοια (Λιχάς, Ωρεοί) μέχρι την Κλασική και Ελληνιστική Αμάρυνθο.

Μετά τον θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη επιμελήθηκε την δημοσίευση από την Αρχαιολογική Εταιρεία, των αποτελεσμάτων των ανασκαφών των Κυθήρων (5 τόμοι, 2011-2014), του Ιδαίου Άντρου (3 τόμοι), την έκδοση «Ιδαίον Άντρο» από τον εκδ. οίκο «Μίλητος» (2011) και επιμελήθηκε τον τιμητικό τόμο «Θα ’θελα αυτή την μνήμη να την πω», αφιέρωμα των συνεργατών και μαθητών του Γ. Σακελλαράκη στη μνήμη του (εκδ. Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου 2012).

(Προέλευση: Δόθηκε από την κα Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη)

Εργογραφία
Κατάλογος δημοσιευμάτων Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη

Βιβλία

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Μινωικόν Ζώμα, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.71, Αθήνα 1971.
  2. E.Sapouna-Sakellarakis, Die Fibeln der griechischen Inseln, Prähistorische Bronzefunde 14.4, München 1978. (C.H. Beck-Verlag München).
  3. E.Sapouna-Sakellarakis, Die bronzenen Menschenfiguren auf Kreta und in der Ägäis, Prähistorische Bronzefunde 1.5, Stuttgart 1995 (Franz Steiner-Verlag Stuttgart).
  4. E.Sapouna-Sakellaraki, J.J.Coulton & I.R.Metzger, The fort at Phylla, Vrachos, BSA Supplement 33 (2002).
  5. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Σύμπλεγμα Ηρακλή με λέοντα από τους Ωρεούς Ιστιαίας, Αθήνα 2009.
  6. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη & Ε.Δεληγιάννη-Κώτση (επιμ.), Θά ‘θελα αυτή τη μνήμη να την πω... (μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη), Ηράκλειο 2012.
  7. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Όταν μίλησε ο χρόνος, Αθήνα 2017 [εκδ. ΙΚΑΡΟΣ].
  8. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ζώμινθος-Ένα ανάκτορο στο βουνό / Zominthos-A mountain palace, Αθήνα 2022.

Οδηγοί

  1. E.Sapouna-Sakellaraki, Cycladic Civilization and the Cycladic Collection of the National Archaeological Museum of Athens, Athens 1971.
  2. E.Sapouna-Sakellaraki, Eastern Crete, Athens 1976.
  3. Ε.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Μινωική Κρήτη. Τα αρχαία μνημεία όπως ήταν κι όπως είναι (οδηγοί με αναπαραστάσεις σε 5 γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά), Ρώμη 1994.
  4. Ε.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Χαλκίς. Ιστορία-Τοπογραφία και Μουσείο, Αθήνα 1995. (οδηγοί ΤΑΠΑ σε ελληνικά και αγγλικά)
  5. Ε.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ερέτρια. Χώρος και Μουσείο, Αθήνα 1995. (οδηγό ί ΤΑΠΑ σε ελληνικά και αγγλικά)
  6. Ε.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Σκύρος, Αθήνα 1997. (οδηγό ί ΤΑΠΑ σε ελληνικά και αγγλικά)
  7. E.Sapouna-Sakellaraki, Crete. Past & Present (οδηγός με αναπαραστάσεις), Rome 2007.

Ακρόπολη Αθηνών

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Προϊστορική Κεραμεική των ανασκαφών Ν.Ακροπόλεως (1956-1959), Αρχαιολογική Εφημερίδα 1985, 95-112.

Ειδώλια

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Το ειδώλιο του Σαμπά και τα άμορφα λίθινα ειδώλια της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη, ΑΕ (1983), 44-74.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Μυκηναϊκή πλαστική στη Λακωνία, σε Sculpture from Arcadia and Laconia.
  3. Proceedings of an international conference held at the American School of Classical Studies at Athens, April 10-14, 1992, Oxbow Monograph 30 (1993), 137-143.

Διάφορα

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  1. E.Sapouna-Sakellarakis, Die Menschenzeichen in der Linera-A-Schrift, Kadmos 8.2 (1969), 134-142.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Συμβολή εις την μελέτην του μινωικού αναγλύφου, Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 2.3 (1969), 399-406.
  3. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Συμβολή στη μελέτη των τοιχογραφικών της Πύλου. Σχέσεις και διαφορές με τις μινωικές τοιχογραφίες, Πεπραγμένα του Γ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (Ρέθυμνο, 18-23 Σεπτεμβρίου 1971), τ.Α, Αθήνα 1973, 295-302.
  4. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Μια Πρώιμη Πόρπη από την Νάξο, περιοδικό «Άνθρωπος» τόμος ΙΙ τεύχος 1, Αθήνα 1974, 56-60.
  5. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Οι τοιχογραφίες της Θήρας σε σχέση με την Μινωική Κρήτη, Πεπραγμένα του Δ’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (Ηράκλειο, 29 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 1976), τ.Α2, Αθήνα 1981, 479-509.
  6. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Μήλος. Διεθνές βιοτεχνικό και ναυτικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.), Μηλιακά Γ’ (Αθήνα 1989), 9-16.
  7. Έ. Σαπουνά-Σακελλαράκη, Βότανα στην περιοχή του Ψηλορείτη και Κρήτες γιατροί της αρχαιότητας, σε «Στέφανος»-Φίλων έκθυμος προσφορά μελετών στον ιατρό Στέφανο Γερουλάνο, εκδ.Ευρασία, Αθήνα 2022, 279-281.

Εγκυκλοπαιδίες

  • Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Άρθρα στη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια σχετικά με την αιγαιακή αρχαιολογία: Αρχαία Αγορά θηνών, Αιγαιακός Πολιτισμός και Αγγεία.

Άρθρα στον τύπο

  1. E.Sapouna-Sakellaraki, Hier webt man seit grauer Vorzeit, περιοδικό MERIAN 4 XXXI/C 4701: ‘Kreta’ (Απρίλιος 1978), 162-163.
  2. E.Sapouna-Sakellaraki, Hairstyles in the Minoan era, σελίδες από το λεύκωμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 1968.
  3. E.Sapouna-Sakellaraki, Hairstyles in the Minoan era, περιοδική έκδοση Creta Maris Magazine, 5/1992, 29-30. (άρθρο με μεταφράσεις στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά)
  4. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Η πόλη της Φυλακωπής. Η ποικιλία των ευρημάτων μαρτυρεί την ακμή και την οργάνωσή της στους προϊστορικούς χρόνους, Περιοδικό «ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ» (ένθετο της εφημερίδας ‘Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’), Η Νήσος Μήλος, 25/6/1995, 2-3.

 

Κατάλογος δημοσιευμάτων Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη

Βιβλία

  1. Γ.Σακελλαράκης, Χ.Ντούμας, Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη & Σ.Ιακωβίδης, Η αυγή της ελληνικής τέχνης. Από τη σειρά ‘Ελληνική Τέχνη’, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1994. (εκδόσεις σε ελληνικά και σε αγγλικά)
  2. Γ. και Έ. Σακελλαράκη, Αρχάνες. Μια νέα ματιά στη Μινωική Κρήτη τ.1-2, Αθήνα (εκδ.Άμμος) 1997. (εκδόσεις σε ελληνικά και σε αγγλικά)
  3. Γ.Σακελλαράκης και Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Κνωσός. Στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Αθήνα (εκδ.Μίλητος) 2008. (εκδόσεις σε ελληνικά και σε αγγλικά [2010])
  4. Γ. και Έ. Σακελλαράκη, Ιδαίο Άντρο. Το σπήλαιο του Δία και οι θησαυροί του, Αθήνα (εκδ.Μίλητος) 2011.
  5. Γ.Σακελλαράκη (γεν. επιμ.), Κύθηρα – Ο Άγιος Γεώργιος στο Βουνό τ.1-5, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.271,276,282,289,287, Αθήνα 2011-2014.
  6. Γ.Σακελλαράκη & Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ιδαίο Άντρο. Ιερό και Μαντείο τ.1-3, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.279-281, Αθήνα 2013.
  7. Y.Sakellarakis, E.Sapouna-Sakellaraki (ed.), I.Tournavitou (translation), Kythera – Hagios Georgios sto Vouno. Minoan cult and the Post Bronze Age history of the site (μετάφραση του 5ου τόμου των Κυθήρων), Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.323, Athens 2020.

Οδηγοί

  • Γ. & Έ. Σακελλαράκη, Αρχάνες, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1991. Γ. & Έ. Σακελλαράκη, Αρχάνες (έκδοση που συνόδευε την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Νοέμβριος 2009.

Άρθρα/Κεφάλαια σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. J.A. & E.Sakellarakis, The adorant of Myrsine, Antichità Cretesi. Studi in onore di Doro Levi, Vol. I, Catania 1973, 122-126. [διαμέρισμα 1ου, ντέξιον σαλονιού: 2 αντίτυπο]
  2. E. & Y. Sakellarakis, The Keftiu and the Minoan Thalassocracy, in R.Hägg & N.Marinatos (eds.), The Minoan Thalassocracy. Myth and Reality. Proceedings of the Third International Symposium at the Swedish Institute in Athens (31 May-5 June, 1982), Stockholm 1984, 197-203.
  3. Γ. και Έ. Σακελλαράκη, Νεολιθική και μινωική Κρήτη, σε Ν.Μ.Παναγιωτάκης (επιμ.), Κρήτη: Ιστορία και πολιτισμός (Σύνδεσμος Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης) Α’, Ηράκλειο 1987, 3-130.

Δημοσιευμένες διαλέξεις/ομιλίες

  • Γ. και Έ. Σακελλαράκη, Η θαλασσοκρατία των Μινωϊτών (δημοσίευση της διάλεξής τους στο συνέδριο ‘The Minoan Thalassocracy. Myth and Reality’- Third International Symposium at the Swedish Institute in Athens (31 May-5 June, 1982)), περιοδικό Κρητικά Θέματα (Φεβρουάριος 1983), 129-131.

 

Κατάλογος δημοσιευμάτων Γιάννη Σακελλαράκη

Βιβλία

  1. J.A.Sakellarakis & V.E.G.Kenna, CMS IV: Iraklion Sammlung Metaxas, Berlin 1969.
  2. Γ.Σακελλαράκη, Το ελεφαντόδοντο και η κατεργασία του στα Μυκηναϊκά Χρόνια, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.93, Αθήνα 1979.
  3. J.A.Sakellarakis, CMS I Suppl.: Athen Nationalmuseum, Berlin 1982.
  4. J.Chadwick, L.Godart, J.T.Killen, J.-P.Olivier, A.Sacconi & I.A.Sakellarakis, Corpus of Mycenaean Inscriptions from Knossos vols. I-II, Cambridge-London-New York-Port Chester-Melbourne-Sydney/Roma 1990. J.A.Sakellarakis, The Mycenaean Pictorial Style in the National Archaeological Museum of Athens, 1992.
  5. Γ.Σακελλαράκης, Κρητομυκηναϊκά, Ηράκλειο (Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη) 1992.
  6. Γ.Σακελλαράκης, Ανασκάπτοντας το Παρελθόν, Αθήνα/Ηράκλειο (εκδ. Άμμος) 1995 & 1999. [εκδόσεις σε ελληνικά και σε αγγλικά]
  7. Σακελλαράκης Γ., Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Οι κρητικές ρίζες [βιβλίο βασισμένο στα μαθήματα που είχε παραδόσει ο Γ.Σακελλαράκης το 1992 στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν στην Πλάκα], Ηράκλειο 1995 (Βικελαία Δημ. Βιβλιοθήκη).
  8. Γ.Σακελλαράκης, Αρχαιολογικές αγωνίες στην Κρήτη του 19ου αιώνα. 51 έγγραφα για τις κρητικές αρχαιότητες (1883-1898), Ηράκλειο 1998.
  9. Γ.Σακελλαράκης, Η ποιητική της ανασκαφής, Αθήνα 2003 (εκδ.ΙΚΑΡΟΣ). Γ.Σακελλαράκης, Γεύση μιας προϊστορικής ελιάς, Αθήνα 2007 (εκδ.ΙΚΑΡΟΣ).
  10. Γ.Σακελλαράκης, Ανασκάπτοντας το Παρελθόν, Αθήνα/Ηράκλειο 2006.
  11. Karageorghis V., Kanta A., Stampolidis N.C. & Sakellarakis Y. (eds.), Kypriaka in Crete from the Bronze Age to the end of the Archaic Period, Nicosia 2014.
  12. Y. Sakellarakis, E. Konstantinidi-Syvridi, The Mycenaean Collection of Ivory Combs at the National Archaeological Museum, Athens, AEGAEUM 46, Peeters Publishers, 2022. (https://www.jstor.org/stable/j.ctv2tjd6zd)

Οδηγοί

  1. J.A.Sakellarakis, The Mycenaean Collection of the National Archaeological Museum of Athens, Athens 1971. (οδηγοί στα αγγλικά και στα γαλλικά)
  2. Ι.Α.Σακελλαράκης, Μουσείο Ηρακλείου. Εικονογραφημένος οδηγός, Αθήνα 1991. (οδηγοί στα αγγλικά και στα γαλλικά)

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Ι.Α.Σακελλαράκη, Eκ Θεσσαλoνίκης, σε Χαριστήριον εις Αναστάσιον Κ. Ορλάνδον, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.54 (Αθήναι 1964), τ. Β’ 375-391.
  2. Ι.Α.Σακελλαράκη, Το προσχέδιον της σφραγίδος CMS I 220 εκ Βαφειού, Αρχαιολογική Εφημερίδα (1972), 236-244.
  3. Ι.Α.Σακελλαράκη, Το θέμα της φερούσης ζώον γυναικός εις την κρητομυκηναϊκήν σφραγιδογλυφίαν, Αρχαιολογική Εφημερίδα (1972), 245-258.
  4. J.A.Sakellarakis, Die Chronologie der Siegelringe und Siegel des Grabes 91 von Mykene, in F.Matz (ed.), Die kretisch-mykenische Glyptik und ihre gegenwärtigen Probleme, CMS Beiheft, Boppard 1974, 115-132.
  5. J.A.Sakellarakis & Z. Maric, Zwei fragmante mykenischer Keramik vom Debelo Brdo in Sarajevo, Germania 53 (1975), 153-156.
  6. J.A.Sakellarakis, Mycenaean stone Vases, SMEA XVII (1976), 173-187.
  7. Γ.Σακελλαράκης, Τα μυκηναϊκά λίθινα αγγεία της Πελοποννήσου, Πρακτικά Α’ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών (Σπάρτη 7-14/9/1975), Αθήναι 1976, Β’ 257-265.
  8. Γ.Σακελλαράκης, Ο Αθλητισμός στην Κρήτη και στις Μυκήνες, σε Ν.Γιαλούρης (επιμ.), Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1976, 13-23.
  9. I.Sakellarakis, The Cyclades and Crete, in J.Thimme (gen.ed.), Art and culture of the Cyclades. handbook of an ancient civilisation, Karlsruhe 1977, 145-154.
  10. J.A.Sakellarakis, Ein Siegel aus dem Thronraum des Nestorpalastes in Pylos, in H.A.Cahn & E.Simon (eds.), TAINIA (Roland Hampe zum 70. Geburtstag am 2. Dezember 1978 / dargebracht von Mitarbeitern, Schülern und Freunden), Mainz am Rhein 1980, 1-5.
  11. J.A.Sakellarakis, Gruppen minoischer Siegel der Vorpalastzeit aus datierten geschlossenen Funden, Jahrbuch des Römisch-Germanischen Zentralmuseums Mainz 27 (1980), 1-12.
  12. I.Sakellarakis, Un libro Italiano su Creta, La Parola del Passato 220 (1985), 70-72.
  13. J.Driessen & J.Sakellarakis, The Vathypetro-Complex. Some observations on its architectural history and function, in R.Hägg & N.Marinatos (eds.), The Function of the Minoan Palaces. Proceedings of the Fourth International Symposium at the Swedish Institute at Athens (10-16 June, 1984), Stockholm 1987, 63-77.
  14. Y.Sakellarakis, Mycenaean footstools, in G.Herrmann (ed.), The Furniture of Western Asia Ancient and Traditional (Papers of the conference held at the Institute of Archaeology, University College London, June 28 to 30, 1993), Mainz 1996, 105-110.
  15. Γ.Σακελλαράκης, Η ελληνική γλώσσα της ανασκαφής ή η γλώσσα του ελληνικού υλικού χρόνου, σε Χ.Λ.Τσολάκης (επιμ.), Οι γλώσσες της γλώσσας (η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Ζ’ Πανελλήνιο Συνέδριο), Θεσσαλονίκη 2003, 335-344.
  16. Γ.Σακελλαράκης, Με αφορμή τη δημοσίευση στην Αρχαιολογική Εφημερίδα των ελεφάντινων κτενών από τη Μυκηναϊκή Συλλογή του ΕΑΜ, Το Μουσείον 6 (2006-2008), 83-85.
  17. Γ.Σακελλαράκη & Ε.Κωνσταντινίδη-Συβρίδη, Ελεφάντινα κτένια από τη Μυκηναϊκή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αρχαιολογική Εφημερίς 2010, 145-208.

Δημοσιευμένες διαλέξεις/ομιλίες

  1. Γ.Σακελλαράκης, Η Κρήτη την τρίτη και δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ. (διάλεξη του Γ.Σακελλαράκη προς Ευρωβουλευτές στις 4/7/1988 στο Ηράκλειο Κρήτης), εφημερίδα «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» (6/7/1988).
  2. Γ.Σακελλαράκη, Η ποιητική της ανασκαφής (ομιλία στα πλαίσια της εκδήλωσης ‘Φιλοσοφικά ποιητικά ταξίδια στο Χωρο και το Χρόνο’ [Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 17-19 Οκτωβρίου 1997, οργάνωση: Δ.Ε.Π.Α.Κ.]), περιοδικό Επτάκυκλος (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1997), 123-130.
  3. Γ.Σακελλαράκης, Ενώπιον των διαχρονικών ευθυνών, σε Τ’ Ανώγεια στο πέρασμα του χρόνου. Πρακτικά Συνεδρίου (13-14 Αυγούστου 1994), Ανώγεια 1998, 63-67.
  4. Γ.Σακελλαράκης, Η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου στην προϊστορική εποχή, σε Ο Μίτος της Αριάδνης. Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου (δημοσίευση ομιλιών που εκφωνήθηκαν σε σειρά εκδηλώσεων στο Ηράκλειο από 9-11-1996 έως 17-5-1997), Ηράκλειο 2000, 19-31.
  5. Γ.Σακελλαράκη, Ο κρητικός αίγαγρος ως λογότυπο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, περιοδικό η φύση 104 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2004), 14-15.
  6. Γ.Σακελλαράκη, Ο καλός λόγος (αντιφώνηση Γ.Σακελλαράκη στην τελετή ανακήρυξής του Επίτιμου Μέλους του ΙΛΑΕΚ και την επίδοση σε αυτόν τιμητικής πλακέτας από τον Δήμο Χανίων (4/10/2004)), Κρητική Εστία Δ.10 (2004), 357-359.
  7. Γ.Σακελλαράκη, Η ευτυχής ανωνυμία της Προϊστορίας (Διάλεξη Γ.Σακελλαράκη στις 1-3-2005), σε Ήρωες και Ανώνυμοι. Αφανείς και Επώνυμοι στις παρυφές της Ιστορίας και της Τέχνης, 2006 (δημοσίευση κύκλου ομιλιών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), 13-34.
  8. Γ.Σακελλαράκη, Η ελεύθερη παράλογη Κρήτη μου (ομιλία από την παρουσίαση της Αυτοπροσωπογραφίας του Γ.Σακελλαράκη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι (14/1/2006), βλ. και σε Κείμενα για Γ. και Έ.Σακελλαράκη), περιοδικό Κρητικό Πανόραμα 17 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2006), 66-73.

Κείμενα από εκθέσεις/εκδηλώσεις/εγκυκλοπαίδειες

  1. Γ.Σακελλαράκης, Μυκηναϊκή Δυναστεία στην Κνωσό (1450-1400 π.Χ.) & Μετανακτορική Κρήτη , σε Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ.1, Αθήνα (Εκδοτική Αθηνών) 1970, 330-337.
  2. Γ.Σακελλαράκης, ‘Η τοιχογραφία του ψαρά’ & ‘Μικρογραφική τοιχογραφία (λεπτομέρειες 1-3)’, (ενημερωτικά κείμενα σε φυλλάδια με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες επιλεγμένων τοιχογραφιών από την Θήρα), 1974.
  3. Γ.Σακελλαράκης, Θυσία, Ανθρωποθυσία, Αυτοθυσία, Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι - πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν για το Φεστιβάλ Επιδαύρου του 1990.
  4. I.A.Sakellarakis, The space and the Ancient Greek Art, in Space in European Art – Council of Europe in Japan (οδηγός έκθεσης “Space in European Art” (28/3-14/6/1986) που οργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Τόκυο με συμμετοχή του Γ.Σακελλαράκη ως εκπροσώπου της Ελλάδας), 52-54.

Άρθρα στον τύπο

  1. Ι.Α.Σακελλαράκη, Η έκθεση αρχαίας κυπριακής τέχνης (σχετικά με έκθεση στο ΕΑΜ), περιοδικό ΖΥΓΟΣ αρ.14 (Μάιος-Ιούνιος 1975), 14-23.
  2. J.Sakellarakis, Elysium der Alten Welt, περιοδικό MERIAN 4 XXXI/C 4701: ‘Kreta’ (Απρίλιος 1978), 25-33.
  3. Γ.Σακελλαράκη, (Ταξιδεύοντας...) Στη Μονή Στουδίου, εφημερίδα Η Τόλμη (16-12-1984). Y.Sakellarakis, A society of archaeophiles, περιοδικό THE ATHENIAN (November 1987), 24-27.
  4. Γ.Σακελλαράκη, Ένας Έλληνας Αρχαιολόγος στην Κρήτη, εφημερίδα Μεσόγειος (25/12/1989), 14-15.
  5. Γ.Σακελλαράκη, Ο θνήσκων Υάκινθος και τα Υακίνθια (δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μεσόγειος (24/4/1992), σελ.13).
  6. Γ.Σακελλαράκης, Αν μίλαγαν οι τοίχοι ενός σπιτιού, περιοδικό Πρόσωπα 21ος αιώνας 2 (20/3/1999), 36.
  7. Γ.Σακελλαράκης, Ονειρικά ταξίδια, περιοδικό Πρόσωπα 21ος αιώνας 5 (9/4/1999), 31.
  8. Γ.Σακελλαράκης, Το στοχαστικό ταξίδι του Χάιντεγγερ στην Ελλάδα, περιοδικό Πρόσωπα 21ος αιώνας 8 (8/5/1999), 32.
  9. Γ.Σακελλαράκης, Σελίδες Ακροπόλεως, περιοδικό Πρόσωπα 21ος αιώνας 12 (12/6/1999), 34.
  10. Γ.Σακελλαράκη, Ιδεογράμματα: Στο φως η μαγεία των εννοιών, αφιέρωμα Γλώσσα (ένθετο της εφημερίδας ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ’, 24/7/1999), 7-9.
  11. Γ.Σακελλαράκης, Δελφοί. Το ιερό των χρησμών, περιοδικό ΓΑΙΟΡΑΜΑ (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2001), 88-127.
  12. Γ.Σακελλαράκη, Λίγα λόγια για τα παραμυθένια χρυσά δαχτυλίδια, εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (25/8/2002).
  13. Γ.Σακελλαράκης, Το αγρίμι της Κρήτης στη μινωική σφραγιδογλυφία, περιοδικό Κρητικό Πανόραμα 3 (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004), 82-97.
  14. Γ.Σακελλαράκης, Η καταστροφή της ιστορικής μνήμης. Αρχαιοκάπηλοι, έμποροι, μουσεία και συλλογείς συσκοτίζουν την ακριβή προέλευση ενός αντικειμένου, περιοδικό ΒΗΜΑ Ιδεών (ένθετο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ) 5 (Σεπτέμβριος 2007), 28.

Άρθρα/Κείμενα του Γιάννη Σακελλαράκη για άλλους

  1. Γ.Σακελλαράκης, Ο Κοκόσκα και η Ελλάδα (σε ελληνικά και αγγλικά), σε ΚΟΚΟΣΚΑ (οδηγός έκθεσης με έργα του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη/Μουσείο Αλ.Σούτζου), Αθήνα 1976, 17-20.
  2. Γ.Σακελλαράκης, Δημήτρης Ρήγα Θεοχάρης (1919-1977). Το μήνυμα της ζωής και του έργου του (ομιλία του Γ.Σακελλαράκη στη μνήμη του Δημ.Θεοχάρη στο ‘επιστημονικό’ μνημόσυνο που διοργάνωσαν οι Φίλοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ε.Α.Μ. στις 14/12/1977), Αθήνα 1977.
  3. Γ.Σακελλαράκη, Η ζωή και το έργο του Άρθουρ Έβανς. Αδημοσίευτη διάλεξη του Γιάννη Σακελλαράκη στην Βασιλική του Αγ.Μάρκου στις 21/7/1986 στα πλαίσια εκδηλώσεων στο Ηράκλειο Κρήτης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών.
  4. Γ.Σακελλαράκης, Διαχρονικό έργο (άρθρο για τη Νάντια Σερεμετάκη), περιοδικό Flash της Μεσσηνίας 11.118 (Μάιος-Ιούνιος 1998), 44.
  5. Γ.Σακελλαράκης, Το ‘Λιβάδι που δακρύζει’ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, περιοδικό αντί Β’/833 (31/12/2004), 60-61.
  6. Γ.Σακελλαράκης, Αρχαιόφιλος από...κούνια ο Άρθουρ Έβανς, εφημερίδα ΚΡΗΤΗ – Αφιέρωμα στα 105 χρόνια από την ανασκαφή του Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό (23/3/2005), 7 και 10.
  7. Γ.Σακελλαράκης, Η αρχαιολογία των Furtwängler (δημοσίευση ομιλίας από την εκδήλωση «Wilhelm Furtwängler, πενήντα χρόνια από τον θάνατό του», Goethe Institut Athen, 26/1/2005), Μέντωρ 18/76-75 (Απρίλιος-Ιούνιος 2005), 86-92.
  8. Γ.Σακελλαράκης (ομιλία για τον σκηνοθέτη και την ταινία στις 23/4/2009), σε Θ.Αγγελόπουλος, Η Σκόνη του Χρόνου. Το τρίτο φτερό (δημοσίευση σεναρίου και ομιλιών από την εβδομάδα προβολής της ταινίας «Η σκόνη του χρόνου» του Θ.Αγγελόπουλου, στον κινηματογράφο Τριανόν, 23-29/4/2009), (εκδ.Μίλητος) Αθήνα 2009, 131-133.
  9. Γ.Σακελλαράκης, Πρόλογος στο Κ.Τσόκλης, Άντε τώρα να παραπονεθείς στο Θεό, Αθήνα 2009, 13-14.

Άλλες δραστηριότητες

  1. Γ.Σακελλαράκης, Μια ζωή σ’ένα νεκροταφείο, σε Μ.Φάις, Ύστερο Βλέμμα (λεύκωμα που εκδόθηκε παράλληλα με έκθεση φωτογραφίας του Μισέλ Φάις στον ‘’Χώρο τέχνης 24’ στις 3/04/1996), 107-108.
  2. Γ.Σακελλαράκης, Ποιός ρίχνει τα ζάρια;, σε Ι.Ηλιοπούλου (επιμ.), Χάριν Παιδιάς, Αθήνα 2001, 125-129. Υακίνθεια - Πρόγραμμα εκδηλώσεων στα Ανώγεια 18-31 Ιουλίου 2007. Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται και ομιλία του Γ.Σακελλαράκη με τίτλο ‘Οι ουρανοί του Θεοτοκόπουλου’ στις 28/7.

 

Γιάννης και Έφη Σακελλάράκη - Αρχάνες

Πρακτικά (σε ξεχωριστό φάκελο)

  1. Ι.A.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1966, 174-184.
  2. Ι.Σακελλαράκης, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1972, 310-353. Ι.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1975, 255-321.
  3. Γ. & Έ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1977, 459-482.
  4. Γ. & Έ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1978, 309-322.
  5. Γ. & Έ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1979, 331-392.
  6. Γ. & Έ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1980, 354-401.
  7. Γ. & Έ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1981, 409-448.
  8. Έ. & Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1983-Β’, 367-414.
  9. Έ. & Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών 1986-1988, Αρχαιολογική Εφημερίς 1991, 169-218.
  10. Έ. & Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1989, 304-326.
  11. Γ. & Έ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 1999, 235-329.
  12. Έ. Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Αρχανών, ΠΑΕ 2022 (υπό έκδοση)

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Γ.Σακελλαράκης, Υστερομινωικό κενοτάφιο στις Αρχάνες, Αρχαιολογικό Δελτίο 28 (1965), 110-118.
  2. J.Sakellarakis, Arkhanes 1965. Report on the excavations, KADMOS IV (1965), 177-180.
  3. E.Grumach & J.Sakellarakis, Die neuen Hieroglyphensiegel vom Phourni (Archanes) I, KADMOS V.2 (1966), 109-114.
  4. J.Sakellarakis, Minoan Cemeteries at Arkhanes, Archaeology 20 (October 1967), 276-281.
  5. Ι.Σακελλαράκη, Παρατηρήσεις επί της σημειωθείσης εις Αρχάνας ΥΜ ΙΙΙ θυσίας ταύρου, Πεπραγμένα του Β’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Αθήναι 1967, τ.Α, 238-246.
  6. J.A.Sakellarakis, Mason’s marks from Arkhanes, in W.Brice (ed.), Europa. Studien zur Geschichte und Epigraphik frühen Aegaeis (Festschrift für Ernst Grumach), Berlin 1967, 277-288.
  7. Ι.Α.Σακελλαράκης, Ελεφαντοστά εκ των Αρχανών, Atti e Memorie del 1o Congresso Internazionale di Micenologia (Roma 27 Settembre – 3 Ottobre 1967), Roma 1968, 245-261.
  8. J.Sakellarakis, Das Kuppelgrab A von Archanes und das kretisch-mykenische Tieropferritual, Prehistorische Zeitschrift 45 (1970), 135-218.
  9. Γ.Σακελλαράκης, Τα κυκλαδικά στοιχεία των Αρχανών, Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 10 (1977, Σύμμεικτα), 93-115.
  10. Ι. & Έ.Σακελλαράκη, Αποθέτης κεραμεικής της τελευταίας φάσεως των Προανακτορικών Χρόνων εις Αρχάνας, Αρχαιολογική Εφημερίδα 1972, 1-11.
  11. Γ.Σακελλαράκη, Χρονολογημένα σύνολα προανακτορικών μινωικών σφραγίδων από τις Αρχάνες, Πεπραγμένα του Δ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, (Ηράκλειο 29 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 1976), Αθήνα 1981, τ.Α2, 510-531.
  12. Γ.Σακελλαράκης, Αρχαιολογική έρευνα για μια αρχαιοκαπηλία το 1949 στην Κρήτη, σε Φίλια έπη εις Γεώργιον Ε. Μυλωνάν δια τα 60 έτη του ανασκαφικού του έργου B’, (Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.103) Αθήνα 1986, 37-70.
  13. Ρ.Καμπόλη, Α.Κοντόπουλος & Ι.Σακελλαράκης, Συμβολή κρανιομετρήσεων και επιγενετικών χαρακτηριστικών στη μελέτη τριών πληθυσμών, Ανθρωπολογικά Ανάλεκτα 49 (1988), 31-35.
  14. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Η κεραμεική του θαλασσίου ρυθμού από τις Αρχάνες και η πιθανή ύπαρξη τοπικού εργαστηρίου, Κρητικά Χρονικά ΚΗ’-ΚΘ’ (1988-1989), 28-52.
  15. E.Sapouna-Sakellaraki, Archanès à l’Époque Mycénienne, BCH 114.I (1990), 67-102.
  16. Γ.Σακελλαράκης, Αρχάνες. Ένα νέο μινωικό κέντρο. Σύνθεση 28 χρόνων έρευνας, ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Περιοδική έκδοση της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου 11-12 (Απρίλιος 1993), 39-49.
  17. Σε Αρχαιολογία 53, Αφιέρωμα: «Αρχάνες, 30 Χρόνια Έρευνας» (Δεκέμβριος 1994):
    Γ.Σακελλαράκης, Αρχάνες. 30 χρόνια έρευνας, 6-12.
    Γ.Σακελλαράκης, Το νεκροταφείο στο Φουρνί, 16-21.
    Γ.Σακελλαράκης, Ο ναός στα Ανεμόσπηλια, 22-28.
    Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Το ανακτορικό κτήριο στην Τουρκογειτονιά, 29-35.
    Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Οι Αρχάνες και ο εξωκρητικός κόσμος, 63-67.
    Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Το Μουσείο των Αρχανών, 76-79.
  18. J.A. & E. Sakellarakis, Mycenaean Archanes, in E.de Miro, L.Godart & A.Sacconi (eds.), Atti e Memorie del Secondo Congresso Internazionale di Micenologia (Roma-Napoli, 14-20 ottobre 1991), Roma 1996, 1111-1119.
  19. Y.Sakellarakis, The case of Archanes, Europa Nostra Forum Conference Report. Dossier on the Heritage Situation in the Balkans. Preservation, Management and Presentation to the Public of Archaeological Sites in Europe (Thessaloniki, 26 September 1997), 27-32.
  20. E.Sapouna-Sakellaraki, Cycladic figurines from Archanes, σε Ν.Σταμπολίδης & Π.Σωτηρακοπούλου (επιμ.), Κυκλαδικά στην Κρήτη. Κυκλαδικά και κυκλαδίζοντα ειδώλια μέσα στην ανασκαφική τους συνάφεια /Cycladica in Crete. Cycladic and Cycladicizing figurines within their archaeological context. Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου, Αθήνα (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), 1-2 Οκωβρίου 2015, Αθήνα/Ρέθυμνο 2017, 167-196.
  21. E.Sakellaraki-Sapouna, Maurizio Del Freo, Jean-Pierre Olivier & Julien Zurbach, Une épingle minoenne en argent avec inscription en linéaire A de la tombe à tholos B d’Arkhanès, Kadmos 57.1-2 (2018), 21-32.

Δημοσιευμένες διαλέξεις

  1. Γ.Σακελλαράκης, Αρχάνες. Ένα νέο μινωικό κέντρο στη 3η και 2η χιλιετία π.Χ., ΔΕΛΤΙΟ της εταιρείας σπουδών νεοελληνικού πολιτισμού και γενικής παιδείας (1980), 11-35.
  2. Γ.Σακελλαράκης, Η αρχαιολογία στις Αρχάνες τον 20ό αιώνα, Αρχάνες 20ός αι. Όψεις και Απόψεις (Συνέδριο, Αρχάνες 12/5/2001), Αρχάνες 2008, 13-21.

Άρθρα στον τύπο

  1. Ι.Σακελλαράκη, Ανακαλύψεις της Περιηγητικής Λέσχης, περιοδικό Περιηγητική αρ.73 (Ιανουάριος 1965), 18-19.
  2. J. & E. Sakellarakis, The first untouched Royal burial found in Crete», The Illustrated London News (26/3/1966), σελ.32-33.
  3. J. & E. Sakellarakis, The first untouched royal burial found in Crete, περιοδικό ΚΡΗΤΗ, Ιούνιος 1966. 9-12. [αναδημοσίευση άρθρου από το περιοδικό The Illustrated London News, 26/3/1966]
  4. Γ.Σακελλαράκης, Ανασκαφές στις Αρχάνες (σε ελληνικά και αγγλικά), περιοδικό Αρχιτεκτονική 58 (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1966), 64-77.
  5. J.Sakellarakis, Found: A gold ring, περιοδικό HORIZON 10.1 (Winter 1968), 102-105.
  6. Y.Sakellarakis & E.Sapouna-Sakellaraki, Drama of death in a minoan temple, National Geographic 159.2 (February 1981), 204-222.
  7. Y. Sakellarakis & E.Sapouna-Sakellaraki, Death in a Minoan Temple (αναδημοσιεύσεις του άρθρου τους στο National Geographic του Φεβρουαρίου 1981), περιοδικό Reader’s Digest από διάφορες χώρες μεταφρασμένο στις αντίστοιχες γλώσσες: Καναδάς (Ιανουάριος 1982, 77-81), Αγγλία (Φεβρουάριος 1982, 115-119), Φινλανδία (Μάρτιος 1982, 69-73), Αυστραλία (Μάιος 1982, 44-48), Κίνα (Ιούνιος 1982, 72-69), Ολλανδία (Μάιος, 154-158), Πορτογαλία (Μάιος και Ιούνιος 1982, 124-129 και 84-89 – ολόκληρο το άρθρο και στα δύο τεύχη), Χόνγκ Κόνγκ (Ιούνιος 1982, 36-41), Ελλάδα (Ιούλιος 1982, 75-80), Ιαπωνία (Αύγουστος 1982, 98-104), Σουηδία (Μάιος 1983, 112-117), Γερμανία (Οκτώβριος 1983, 199-205), Ελβετία (Νοέμβριος 1983, 97-104).
  8. J. & E. Sakellarakis, Death in Minoan Crete, The Illustrated London News (spring 1990), 92-93.
  9. Γ.Σακελλαράκης, Ένα μουσείο γεννιέται, περιοδικό Βήματα στην ανάπτυξη 2.4 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1993), 48-50.
  10. Γ.Σακελλαράκης, Ανθρωποθυσία στο Ιερό των Ανέμων, περιοδικό EXPERIMENT ΓΑΙΟΡΑΜΑ, 2.3 (Μάιος-Ιούνιος 1995), 88-117 & 122-125.

Κείμενα από εκθέσεις/εκδηλώσεις/εγκυκλοπαίδιες

  1. Άρθρα του Γ.Σακελλαράκη για τις Αρχάνες στο λεύκωμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ίσως του 1992): «Μινωικές Σφραγίδες» (σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά), 246-248, «νέος μινωικός τάφος», 249 & «Ένας τάφος βασίλισσας στις Αρχάνες» (σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά), 279-283. Άρθρο του Γ.Σακελλαράκη για τις Αρχάνες στην ENCICLOPEDIA DELL’ ARTE ANTICA CLASSICA E ORIENTALE, 342-344.

 

Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη - Ιδαίο Άντρο - Ζώμινθος

Πρακτικά

  1. Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ιδαίου Άντρου, ΠΑΕ 1984 Β’, 507-599.
  2. Γ.Σακελλαράκη & Δ.Παναγιωτόπουλου, Ανασκαφή Ζωμίνθου, ΠΑΕ 2004, 99-110.
  3. Γ.Σακελλαράκη & Δ.Παναγιωτόπουλου, Ανασκαφή Ζωμίνθου, ΠΑΕ 2005, 89-105.
  4. Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου, ΠΑΕ 2007, 55-97. 
  5. Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου, ΠΑΕ 2008, 93-125.
  6. Γ.Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου, ΠΑΕ 2009, 145-178.
  7. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2014, 255-421.
  8. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2016, 357-551.
  9. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2017, 301-398.
  10. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2019, 301-442.
  11. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2020, 227-294.
  12. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2021, 265-312.
  13. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή Ζωμίνθου ΠΑΕ 2022 (υπό έκδοση).

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Γ.Σακελλαράκης, Η νέα έρευνα στο Ιδαίο Άντρο (1982-1984), Αρχαιολογία 15 (Μάιος 1985), 14-22.
  2. J.A.Sakellarakis, Hundert Jahre Erforschung der Ida-Höhle (1885-1985), ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ 10 (Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων-Μόναχο, Ιούνιος 1986), 10-13.
  3. Γ.Σακελλαράκη, Η Ιταλική Αρχαιολογική αποστολή και το Ιδαίο Άντρο (1884-1984), ΛΥΚΤΟΣ Β’ (1986-1987), 9-20.
  4. J.A.Sakellarakis, L’Antro Ideo. Cento anni di attivita’ archeologica (1884-1984), in Cento anni di Attività archeologica italiana in Creta. Atti dei Convegni Lincei 74 (Roma, 15 Gennaio 1985), Roma 1985, 19-48.
  5. Γ.Σακελλαράκη, Εκατό χρόνια έρευνα στο Ιδαίο Άντρο, Αρχαιολογική Εφημερίς (1987), 239-263.
  6. Sines G.-Y.A.Sakellarakis 1987, G.Sines & Y.A.Sakellarakis, Lenses in Atniquity, AJA 91 (1987), 191-6.
  7. J.A.Sakellarakis, Some geometric and archaic votives from the Idaian Cave, in R.Hägg, N.Marinatos & G.C. Nordquist (eds.), Early Greek Cult Practice. Proceedings of the Fifth International Symposium at the Swedish Institute at Athens, 26-29 June, 1986, Stockholm 1988, 173-193.
  8. Γ.Σακελλαράκης, Ιδαίο Άντρο. Η μινωική και η ελληνική λατρεία, Κρητικά Χρονικά (1988-1989), 22-27.
  9. J.A.Sakellarakis, Hundert Jahre Erforschung der Ida-Höhle, HELLENIKA (1989), 83-97.
  10. Y.A.Sakellarakis, Ivory trade in the Aegean in the 8th century B.C.E., in A.Biran & J.Aviram (eds.), Biblical Archaeology Today, 1990. Proceedings of the Second International Congress on Biblical Archaeology (Jerusalem, June-July 1990), Jerusalem 1993, 345-360.
  11. Γ.Σακελλαράκης, Παύλου Βλαστού, «Η ιερά πορεία των ευσεβών εις την Ίδην τη Κρήτης», προσκυνήματα στον Ψηλορείτη το 1860 και το 1872, Κρητικά Χρονικά 30 (1990), 18-34.
  12. J.Sakellarakis, The Idaean Cave ivories, in J.Lesley Fitton (ed.), Ivory in Greece and the Eastern Mediterranean from the Bronze Age to the Hellenistic period, British Museum Occasional paper 85, London 1992, 113-140.
  13. Y.Sakellarakis, A minoan ringstone from the Idaean Cave, in O.Palaggia (ed.), Greek Offerings. Essays on Greek Art in honour of John Boardman, Oxbow Monograph 89 (1997), 23-29.
  14. Y.Sakellarakis & D.Panagiotopoulos, Minoan Zominthos, σε Ε.Γαβριλάκη & Γ.Ζ.Τζιφόπουλος (επιμ.), Ο Μυλοπόταμος από την αρχαιότητα ως σήμερα, Ρέθυμνο 2006 τ.2, 44-75.
  15. Γ.Σακελλαράκης, Με αφορμή κάποια λείψανα επίπλων στο Ιδαίο Άντρο, σε Ε.Γαβριλάκη & Γ.Ζ.Τζιφόπουλος (επιμ.), Ο Μυλοπόταμος από την αρχαιότητα ως σήμερα, Ρέθυμνο 2006 τ.3, 137-181.
  16. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ο Πλούτος του Ψηλορείτη, ιστοσελίδα www.archaiologia.gr (12/11/2012).
  17. E.Sapouna-Sakellaraki, The wealth of Psiloritis, αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας www.archaiologia.gr (18/11/2013).
  18. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Προσκύνημα στη Ζώμινθο. Ο μινωικός πλούτος του Ψηλορείτη, Αρχαιολογία και Τέχνες περ.Β’ τ.120 (Απρίλιος 2016), 22-43.

Κείμενα σε διάφορες εκδόσεις

  • Γ.Σακελλαράκης, Τα Ανώγεια (σελ. 15-17), Ζώμινθος (σελ. 61-63), Ιδαίο Άντρο (σελ. 71-73), σε Ανώγεια, η γη του μύθου και του ονείρου, (έκδοση του Δήμου Ανωγείων) 2007.

Άρθρα στον τύπο

  1. I.Sakellarakis, Hinab in fünf Jahrtausende (σχετικά με την ανασκαφή στο Ιδαίο Άντρο), περιοδικό MERIAN (1990), 70-73.
  2. I.Sakellarakis, I segreti della Grotta di Zeus, περιοδικό Meridiani: Grecia-Isole (1990), 92-95.
  3. Γ.Σακελλαράκη, Ιδαίο Άντρο, Επτά Ημέρες (ένθετο της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/7/2000), 11.
  4. Γ.Σακελλαράκης, Συνεχίζονται και εφέτος οι ανασκαφές στη Ζώμινθο. Ξεκίνησε η προεργασία για ένα μεγάλο Μουσείο στ’ Ανώγεια. Αρχαιολογικοί θησαυροί από τη Ζώμινθο και το Ιδαίον Άντρον, εφημερίδα ΑΝΩ Γη (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2009), 6-8.
  5. Γ.Σακελλαράκης, Ζώμινθος: Μια μινωική εγκατάσταση στον Ψηλορείτη, ΒΗΜΑ Ιδεών (ένθετο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/11/2010), 16-17.

 

Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη - Κύθηρα

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Γ.Σακελλαράκης, Το μινωικό ιερό κορυφής των Κυθήρων, σε ΛΟΙΒΗ (μνήμη Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού), Ηράκλειον 1994, 195-203.
  2. I.Sakellarakis & J.-P. Olivier, Un vase en pierre avec inscription en Linéaire A du sanctuaire de sommet minoan de Cythère, BCH 118 (1994), 343-351.
  3. J.A.Sakellarakis, Minoan religious influence in the Aegean: The case of Kythera, Cretan Studies 5 (1996), 119-120.
  4. Υ.Sakellarakis, Minoan religious influence in the Aegean: The case of Kythera, BSA 91 (1996), 81-99.
  5. Γ.Σακελλαράκης, Μινωικό χάλκινο ειδώλιο σκορπιού από τα Κύθηρα, σε Β.Πετράκος (επιμ.), Έπαινος Ιωάννου Κ. Παπαδημητρίου, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.168, Αθήναι 1997, 423-472.
  6. Y.Sakellarakis, Kythera in the third and second millenia B.C., in M.Koumanoudi & C.Maltezou (eds.), Venezia e Cerigo. Atti del Simposio Internazionale (Venezia, 6-7 dicembre 2002), Venezia 2003, 19-29.

Άρθρα στον τύπο

  1. Γ.Σακελλαράκης, Ασύλητο Μινωικό Ιερό Κορυφής. Η πρόσφατη ανασκαφή στον Άγιο Γεώργιο Κυθήρων έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, ένθετο Επτά Ημέρες της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (26/1/1997), 15-18 (και φωτογραφία ειδωλίου από τον ιερό κορυφής στο εξώφυλλο).
  2. Γ.Σακελλαράκης, Κύθηρα, το πέρασμα των αιώνων, περιοδικό ΓΑΙΟΡΑΜΑ Experiment 6.31 (Μάιος-Ιούνιος 1999), 116-157 (με δισέλιδο για την υποβρύχια έρευνα στα Κύθηρα στο ενδιάμεσο, σελ.146-147).

 

Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη - Εύβοια

ΚYMH

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Η ευβοϊκή Κύμη της εποχής των αποικισμών, ΑΕ (1984), 151-160.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Γεωμετρική Κύμη. Η ανασκαφή στο Βιγλατούρι Οξυλίθου, Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών 32 (1996-1997), 59-64.
  3. E.Sapouna-Sakellaraki, Geometric Kyme. The excavation at Viglatouri, Kyme, on Euboea, in M.Bats & B. d’Agostino (eds), EUBOICA. L’Eubea e la presenza euboica in Calcidica e in Occidente (Atti del Convegno Internazionale di Napoli, 13-16 novembre 1996), Napoli 1998, 59-104.

Άρθρα στον τύπο

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Η Ευβοϊκή Κύμη της Εποχής των Αποικισμών, εφημερίδα «Κουμιώτικα Νέα», Οκτώβρης-Δεκέμβρης 1986.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Αρχαία Κύμη. Βιγλατούρι, περιοδικό «Ευβοϊκό Χωριό» (Απρίλιος 2001), 38-39.

ΕΡΕΤΡΙΑ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ-ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Έ.Σακελλαράκη, Αμάρυνθος-Παλαιοχώρα και η σχέση της με την Ερέτρια στα Μυκηναϊκά χρόνια, Aνθρωπολογικά και Aρχαιολογικά Xρονικά/Annals of Anthropology and Archaeology 1 (1986), 67-70.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Έρευνα στην προϊστορική Αμάρυνθο και στη Μαγούλα Ερέτριας, Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών ΚΗ’ (1988-1989), 91-104.
  3. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Μουσείο Ερέτριας, Αρχαιολογία και Τέχνες 42 (Μάρτιος 1992), 111.
  4. E. Sapouna-Sakellaraki, Un dépôt de temple et le sanctuaire d’ Artémis Amarysia en Eubée, KERNOS 5 (1992), 235-263. (DOI: https://doi.org/10.4000/kernos.1064)
  5. E. Sapouna-Sakellaraki, A Middle Helladic tomb complex at Xeropolis (Lefkandi), BSA 90 (1995), 41-54.

ΜΑΝΙΚΑ

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Η Πρωτοελλαδική Εύβοια και τα σημαντικότερα παραλιακά κέντρα της Εποχής του Χαλκού, ΕΝΑΛΙΑ. Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών ΙΙ, τ.1/2 (1990), 9-13.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Στρωματογραφική έρευνα στη Μάνικα Χαλκίδας, Αρχαιολογικό Δελτίο 41 (1986): Μελέτες, Αθήνα 1991, 102-270.
  3. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Νέοι τάφοι στη Μάνικα Χαλκίδας (οικόπεδα Παπασταματίου), Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών ΚΖ’ (1986-1987), 5-21.
  4. E.Sapouna-Sakellaraki, New evidence from the Early Bronze Age cemetery at Manika, Chalkis, BSA 82 (1987), 233-364.

Άρθρα στον τύπο

  1. E.Sapouna-Sakellaraki, Manika: A prehistoric commercial center, περιοδικό «The Athenian» (May 1987), 24-27.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ένα εμπορικό κέντρο στο προϊστορικό Αιγαίο. Σημαντικό λιμάνι η Μάνικα, εορταστικό ένθετο της εφημερίδας «Ημερησία» (τέλη 1991), σελ.61-62.

ΩΡΕΟΙ-ΙΣΤΙΑΙΑ

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  • E.Sapouna-Sakellaraki, Eine Gruppe des Herakles im Löwenkampf aus Nord-Euböa, Antike Plastik 31 (2016), 55-64.

Άρθρα στουν τύπο

  • Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ο Ηρακλής και το Λιοντάρι, περιοδικό «ΓΑΙΟΡΑΜΑ» (Μάρτιος-Απρίλιος 2000), 208-209.

ΣΚΥΡΟΣ

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Κυκλαδικά της Σκύρου, σε Φίλια έπη εις Γεώργιον Ε. Μυλωνάν δια τα 60 έτη του ανασκαφικού του έργου Α’, (Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ.103) Αθήνα 1986, 293-299.
  2. E.Sapouna-Sakellaraki, A geometric electrum band from a tomb on Skyros, in O.Palaggia (ed.), Greek Offerings. Essays on Greek Art in honour of John Boardman, Oxbow Monograph 89 (1997), 35-42. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Η Σκύρος στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Νέα στοιχεία, Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών 34 (2001-2002), 163-192.
  3. E.Sapouna-Sakellaraki, Skyros in the Early Iron Age. New evidence, in M.Stamatopoulou & M.Yeroulanou (eds.), Excavating Classical Culture. Recent archaeological discoveries in Greece, Studies in Classical Archaeology I (BAR International Series 1031), 2002, 117-148.

Άρθρα στον τύπο

  • Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Αρχαιολογικοί Θησαυροί της Σκύρου. Επιστολή της Διευθύντριας της ΙΑ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη στην εφημερίδα ‘ΣΚΥΡΙΑΝΑ ΝΕΑ’, φύλλα 173-182, 1991.

EYBOIA ΓΕΝΙΚΑ

Άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις

  1. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Από την Εύβοια και την Σκύρο, Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 19 (1986), 27-44.
  2. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Γλύφα ή Βλύχα Βοιωτίας. Η Μυκηναϊκή Αυλίδα (;), Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 20 (1987), 191-210
  3. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Προϊστορικός τύμβος “του Σαλγανέα’ (λιθοσωρός) στις ακτές της Βοιωτίας, Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 21 (1988), 77-89.
  4. E.Sapouna-Sakellaraki, Nouvelles figurines cycladiques et petite glyptique du Bronze ancien d’Eubée, ANTIKE KUNST 34, 1991.1, 3-12.
  5. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ανασκαφή στο Καστρί Λιχάδας Ευβοίας το 1994, Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών 31 (1994-1995), 101-137.
  6. E.Sapouna-Sakellaraki, Mycenaean Kerinthos, in R.D.G. Evely (ed.), Minotaur and Centaur. Studies in the archaeology of Crete and Euboea presented to Mervyn Popham, (British archaeological reports International series 638) Oxford 1996, 106-110.
  7. Έ.Σαπουνά-Σακελλαράκη, Παλαιολιθικά στην Εύβοια. Μια νέα προσέγγιση, Αρχαιολογία και Τέχνες 60 (Σεπτέμβριος 1996), 48-50.
  8. E.Sapouna-Sakellaraki, Cycladic figurines from Euboea, in M.Marthari, C.Renfrew, M.Boyd (eds.), Beyond the Cyclades. Early cycladic sculpture in context from Mainland Greece, the North and East Aegean (Athens, 25-26 May 2015), 2019, 155-162.

ENCICLOPEDIA DELL’ ARTE ANTICA CLASSICA E ORIENTALE. Secondo Supplemento 1971-1994, Roma 1994

  • E.Sapouna-Sakellaraki, Aulide, (vol. I) 564-565. • E.Sapouna-Sakellaraki, Eubea, (vol. II) 605-607. • E.Sapouna-Sakellaraki, Kyme di Eubea, (vol. III) 229-230.

Άρθρα στον τύπο

  • E.Sapouna-Sakellaraki, The dragon houses of Mount Ohi, The Athenian (October 1989), 29-31.

(Προέλευση: Δόθηκε από την κα Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη)

Περιεχόμενο
Όγκος: 561 φάκελοι. 

Τυπολογία: 409 τόμοι με σκληρό εξώφυλλο, χάρτινο ή πλαστικό (dossier), σημειώσεις-αποδελτιώσεις, άρθρα, μελέτες, δημοσιεύσεις, ανάτυπα, αντίγραφα και πρωτότυπα ημερολόγια ανασκαφής, υπηρεσιακά έγγραφα, φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες, αρνητικά film, contacts, slides, αεροφωτογραφίες, polaroid, χάρτες, αποτυπώσεις αρχαίων, τοπογραφικά διαγράμματα, σκαριφήματα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές αλληλογραφίας, φυλλάδια, προσκλήσεις, αφίσες, οπτικοακουστικό υλικό.

Περιεχόμενο: Το αρχειακό σύνολο καλύπτει χρονικά 53 έτη (1960-2013). Περιέχει ημερολόγια ανασκαφών από θέσεις στην Κρήτη (Φουρνί και Τουρκογειτονιά Αρχανών, Ανεμόσπηλια Γιούχτα και αλλού), στα Κύθηρα, στην Εύβοια και στη Σκύρο, καταγραφές αρχαίων, προσχέδια δημοσιεύσεων, μελετών και ανάτυπα δημοσιευμένων επιστημονικών άρθρων, προσωπική και υπηρεσιακή αλληλογραφία. Στα αρχειακά τεκμήρια συγκαταλέγονται πάνω από 9.000 φωτογραφίες.

Η αρχειοθέτηση, η ευρετηρίαση και η ψηφιακή τεκμηρίωση έγινε από τη Σοφία Φραγκουλοπούλου. Η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχειακών τεκμηρίων έγινε από τη Θίσβη Χατζηδιάκου.