Συνέδρια - ημερίδες

Εξώφυλλο προγράμματος

Φωνές προσφύγων. Ιστορίες προσφυγιάς από τα αρχεία της υλικής και άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Ημερίδα για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των Αρχείων με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Πρόγραμμα ημερίδας

Αφίσα ημερίδας

«Τα αρχειακά τεκμήρια μιλούν….για τις πρώτες γυναίκες στην αρχαιολογία» (πρώτο μισό 20ου αιώνα).

Επιστημονική συνάντηση. Επιγραφικό Μουσείο. Αθήνα, 19-11-2021
Πρόγραμμα ημερίδας

Πρόγραμμα ημερίδας

Ημερίδα αφιερωμένη στους αρχαιολόγους Απόστολο Σ. Αρβανιτόπουλο, Ευαγγελία Δεϊλάκη-Πρωτονοταρίου και Ηώ-Μαρία Ζερβουδάκη

Το 2018, η παραχώρηση των προσωπικών και υπηρεσιακών αρχείων των εκλιπόντων αρχαιολόγων στάθηκε η αφορμή για τη διοργάνωση ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της οδού Αγίων Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21.
Πρόγραμμα ημερίδας

Αφίσα επιστημονικής συνάντησης

Το Γ.Α.Ι. Αθηνών και η δραστηριότητα Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα 1874-1933

-
Το 2016 το ΙΑΑΑ συμμετείχε σε επιστημονική συνάντηση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και το Μουσείο Μπενάκη. Τα πρακτικά της επιστημονικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο αντίστοιχα εκδόθηκαν το 2019.
Πρόγραμμα επιστημονικής συνάντησης

Αφίσα συμποσίου

Εις μνήμην Παναγιώτου Ευστρατιάδου (1815-1888)

-
Το 2015 σε συνεργασία με την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία και την Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» διοργανώθηκε στην Αθήνα συμπόσιο αφιερωμένο στον Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Ευστρατιάδη, με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννησή του (1815). Tα πρακτικά του Συμποσίου πρόκειται να εκδοθούν από τη ΔΔΕΑΜ και την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της οδού Αγίων Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21
Πρόγραμμα συμποσίου Ευστρατιάδου

Αφίσα εκδήλωσης

Από τη χειρόγραφη στην ψηφιακή (κατά)γραφή

Το 2015, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στις 9 Ιουνίου, παρουσιάστηκε από τη ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ το νέο πληροφοριακό σύστημα τεκμηρίωσης, διαχείρισης και προβολής του αρχειακού υλικού των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 41. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της οδού Αγίων Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21.
Πρόγραμμα ημερίδας

Αφίσα ημερίδας

Ήπειρος 1881-1945: Αρχεία και Αρχαιότητες

Το 2015 σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου (ΓΑΚ) και την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών η ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ συμμετείχε στις 18 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα σε ημερίδα.Τα πρακτικά εκδόθηκαν το 2017 από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.
Προγραμμα ημερίδας

Εξώφυλλο συνεδρίου

Περί των αρχαιοτήτων ιδίως. Η αρχαιολογία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από τις πηγές του Αρχείου των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων

-
Το 2014 διοργανώθηκε από την ΔΕΑΜ στην Αθήνα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, το οποίο φιλοξενήθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και στις 24 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Άλκης Αργυριάδης». Τα πρακτικά πρόκειται να εκδοθούν από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (πρώην Τ.Α.Π.).
Αφίσα συνεδρίου Πρόγραμμα συνεδρίου

Αφίσα διημερίδας

Ψηφιοποιώντας Μνημεία, Συλλογές & Αρχεία προς ένα ενεργό & προσβάσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο

-
Τα πρακτικά της διημερίδας που διοργανώθηκε το 2008 εκδόθηκαν στην αγγλική γλώσσα και αναλύουν ζητήματα τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και προσβασιμότητας των αρχαίων μνημείων και των αρχειακών συνόλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.